Astaxanthin je přírodní karotenoid, produkovaný řasou  Haematococcus pluvialis, jehož antioxidační účinky jsou 6000x silnější než účinky vitaminu C. Odlišuje se od něj nejen silou, ale zejména  způsobem ochrany buněk organismu.

Dříve, než se dosteneme k popisu působení astaxanthinu, si zde můžete spustit souhrné informace o působení anitoxidantů v našem těle, které naleznete v následujících videích České televize:

Když nám chybí ...... antioxidanty.

Odkaz 1. část: https://www.ceskatelevize.cz/…ast

Odkaz 2. část: https://www.ceskatelevize.cz/…ast

Odkaz 3. část: https://www.ceskatelevize.cz/…ast

Silnější než kterýkoliv jiný

Astaxanthin je přírodní antioxidant, který je ale mnohonásobně silnější a účinnější než vitamin C. Najdete ho v rybách jako je losos, v planktonu a nejvíce v řase s latinským názvem Haematococcus pluvialis. Práve tuto řasu v laboratořích Algamo odborně pěstujeme a čistý Astaxanthin využíváme pro výrobu účinných doplňků stravy.

Proč je tak účinný?

Vitamin C je rozpustný jen ve vodě, Beta-karoten či vitamin E jsou rozpustné pouze v tucích. Molekuly Astaxanthinu se rozpouštějí v obou a pronikají tak celou ochrannou lipidovou dvojvrstvou buňky, a tak ji účinně chrání před volnými radikály (ty se vytvářejí během infekcí i stresu).

Přirozená podpora našeho těla

Antioxidační účinky Astaxanthinu jsou pozoruhodné. Za jeho účinnost vděčíme tvaru a délce jeho molekuly a její rozpustnosti ve vodě i tucích díky čemuž proniká buněčné stěny a proniká do celého těla. Na rozdíl od mnoha účinných antioxidantů (vitamin E, Beta-karoten, Zeaxanthin..), které se mohou za určitých podmínek stát pro-oxidanty, Astaxanthin se na pro-oxidant nemění. Za zmínku stojí i to, že neutralizuje několik (až 19) volných radikálů najednou (většina ostatních antioxidantů pouze 1).

Zdroj obrázku: 4upharma.com (upraveno do Češtiny)

Na obrázku výše je zřejmá přednost molekul Astaxanthinu. Pronikají celou ochranou lipidovou dvojvrstvou buňky a tak jí účinně chrání před volnými radikály. Narozdíl od Vitamínu C, který je rozpustný ve vodě (hydrofilní) nebo naopak Beta-karotenu a Vitamínu E, které jsou rozpustné pouze v tucích.

„Je řádově účinnějším antioxidantem než vitamín C i vitamín E. Je to dáno zejména tím, že jako jediný antioxidant úplně zháší reaktivní radikály, protože od nich přejatý reaktivní/volný nepárový elektron nepřenáší na další molekuly. Má též unikátní schopnost být takto účinný na obou stranách dvojité lipoproteinové membrány živočišných buněk, díky svým sterickým vlastnostem (rozměr molekuly umožňující aktivitu obou antioxidačních frunkčních skupin na vnější i vnitřní ploše hydrofiní části membrány). Také na rozdíl od jiných karotenoidů může procházet hematoencefalickou bariérou a tím pozitivně ovlivňovat biomembrány v centrálního nervového systému (CNS). Nejzajímavější aplikací je ochrana mitochondriálních membrán, což dává perspektivu využití ve finálních produktech pro stárnoucí globální populaci protože „mitochondriální teorie stárnutí“ se přijímá za prokázanou, vzhledem nezbytnosti správného fungování mitochondrií a jejich regenerace v každé buňce organismu.“

Zdroj citace: (Zpravodaj CFS 1/2019)

Síla Astaxanthinu v přírodě

V nejvyšší koncentraci se v přírodě nachází v řase Haematococcus pluvialis, dále ve významně nižší koncentraci například v krilu (plankton). Ve zvířecí říši se nejvíce Astaxanthinu akumuluje ve svalech lososů (viz. tabulka níže v záložce Kde se nachází přírodní Astaxanthin). Právě lososi vykazují pozoruhodnou výdrž při tahu proti proudu řek bez přestání po několik dní. Jejich výkon by se dal označit jako největší atletický výkon ve zvířecí říši. Vědci tvrdí, že právě Astaxanthin dodává lososům potřebnou sílu a výdrž k překonávání vodopádů.

Kde se nachází přírodní Astaxanthin?

Momentálně se astaxanthin produkuje ze sedmi různých zdrojů. Jak je patrné z tabulky (viz níže), řasa Haematococcus pluvialis obsahuje nejvyšší koncentraci astaxanthinu. Haematococcus pluvialis je momentálně jediný druh řasy pěstovaný společností Algamo s.r.o.

Obsah Astaxanthinu v jednotlivých přírodních zdrojích:

ZdrojObsah astaxanthinu (mg na kg)
Haematococcus pluvialis10 000 – 50 000
Kril46–130
Krilový olej727
Kvasinka Phaffia rhodozyma30–800
Pstruh duhový1–13
Pražma2–14
Losos nerka26–37
Losos obecný3–11

Má Astaxanthin nějaké nežádoucí účinky?

Stovky recenzovaných článků, publikovaných v renomovaných časopisech věnovaných lékařským výzkumům, společně s více než čtyřiceti klinickými testy a studiemi potvrdily bezpečnost a účinnost Astaxanthinu.

Při extrémních dávkách (50mg/den) může dojít ke zvýšení pigmentace kůže.

Těhotné a kojící ženy by se o užívání astaxanthinu měly poradit se svým lékařem.

Pozor, lososi chovaní na farmách nemají s těmi v přírodě mnoho společného. Minimálně co se týče obsahu přírodního Astaxanthinu. Pro docílení typické červené barvy jsou krmeni syntetickým Astaxanthinem, který pro přímé lidské použití není povolen.

VlastnostPřírodní AstaxanthinSyntetický Astaxanthin
Původřasaropné deriváty
Účinnost20x - 90x silnější než syntetický1x
Povolené využitílidé (doplňky stravy, kosmetika, potraviny),
zvířata (výživa)
zvířata (barvivo)

Tabulka: Porovnání vlastností přírodního a syntetického Astaxanthinu

Produkt přidán do oblíbených
Produkt přidán do porovnání

Tato internetová stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s použitím souborů cookies.